Şalgam Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
21 Temmuz 2024

Şalgam Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Şalgam

Şalgam, turpgiller familyasına ait olan, yaprakları toprağın üstünde, kökleri ise toprağın altında kalan bir sebze türüdür. Şalgam, günümüzde hem insanlar hem de hayvanlar tarafından tüketilen bir sebze niteliğindedir. Toprağın üst kısmında yaprakları bulunur ve bu yapraklar uzun ve geniştir. Şalgamın asıl yenilen kısmı, toprağın alt tarafında geniş ve büyük bir yapıya sahip olan köküdür ve sert kabuklarla kaplıdır. Şalgam bitkisinin yaprağı koyu yeşil ve yeşil renklerde olabilirken, kökü beyaz, kırmızı, mor ve yeşil gibi renk tonlarında olabilir. Şalgam bitkisi, şalgam tohumunun toprağa ekilmesiyle yetişir ve suyu çok seven bir bitki türü olduğundan, özellikle yaz aylarında bol ve düzenli bir şekilde sulanması gerekmektedir.

Şalgam sebzesi bu sebepten dolayı bol su içerir ve ekşi ile acı karışımı bir tada sahiptir. İnsanlar için tüketilen şalgam bitkisi yemeklerde, çorbalarda, çeşitli sosların yapımında, turşuların suyunu oluşturmada ve sıkılıp mayalanarak şalgam suyunun elde edilmesinde kullanılmaktadır. Tüm bu kullanım biçimlerinin yanı sıra içerdiği zengin besin değerleri ile insan sağlığı için oldukça önemli bir sebze olma niteliğindedir. Şalgam sebzesi, kalori, vitamin değerleri, zengin oranda lif, karbonhidrat, demir, sodyum, protein, kalsiyum ve sodyum gibi insan sağlığı için gerekli olan besin değerlerini içermektedir. İçerdiği bu besin değerleri sayesinde insan sağlığı için birçok fayda sağlamaktadır. Şalgam bitkisinin insan sağlığına sağladığı faydaları birlikte inceleyelim:

Şalgam Sebzesinin Sağladığı Faydalar

  • İçerdiği zengin besin değerleri sayesinde sağlıklı büyüme ve gelişmede oldukça etkilidir.
  • Vücutta bulunan toksinleri atar ve bağırsak ile midenin daha sağlıklı ve düzenli çalışmasını sağlar.
  • Kalp ve sinir damarlarını yumuşatarak daha sağlıklı çalışmasında etkin bir rol oynar.
  • İçerdiği besin değerleri sayesinde iştah açıcı bir özelliğe sahiptir ve kilo almak isteyenler için faydalıdır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirip, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücudu daha dirençli ve kuvvetli hale getirir.
  • Bağırsakları ve bağırsak yollarını temizleyerek kabızlık gibi sorunlara karşı faydalıdır.
  • Şeker hastalığı gibi riskli hastalıklara karşı olumlu sonuçlar vermektedir.
  • Kolesterol oranını düzenlediği için kolesterol hastaları için tüketime uygundur.
  • Yüksek oranda besin değerleri içerdiği için stres ve sinir gibi durumlarda faydalıdır.
  • Kemik ve kasların daha güçlü olmasına katkıda bulunur ve ayrıca diş ve diş eti sağlığında faydalıdır.
  • Tansiyon sorunu olan kişiler için faydalıdır, özellikle düşük tansiyonu yükseltmede etkilidir.
  • Böbrekleri temizlemede faydalıdır ve böbrek taşı ve böbrek kumu dökmede etkilidir.
  • Apse, dolama, kan çıbanı, donma ve ergenlikte oluşan sivilceleri tedavi edici özelliği bulunmaktadır.
  • Boğaz iltihabı tedavisinde faydalıdır ve ayrıca egzama hastalığında önemli bir rol oynar.

Şalgamı hem yemeklerde ve salatalarda kullanabilir hem de suyunu içerek bu faydaların hepsinden yararlanabilirsiniz. Ancak, her şeyin fazlası zarar kaidesi şalgam sebzesi için de geçerlidir. Bazı hastalıkları tetiklediği için ve bazı sebeplerden dolayı şalgam sebzesi ve suyu bazı insanlar için zararlı olabilir.

Şalgamın Sağladığı Zararlar

  • İçerdiği bazı besin değerlerinden dolayı hamile kadınların tüketmesi sağlık açısından zararlı olabilir.
  • İçerdiği yüksek oranda tuz ile yüksek tansiyona sebep olabilir.
  • Tansiyon yükseltici özelliği olduğundan kalp ve sinir damarlarına zarar verebilir.
  • İştah açıcı özelliği olduğundan kilo vermek isteyenler için zararlı olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Diyette Şalgam Suyu İçilir mi?

Diyette Şalgam Suyu İçilir mi?

Güncel

Şalgam Suyu Tansiyon

Şalgam Suyu Tansiyon