Şalgam, kış aylarında tüketilmesi gereken en önemli besinlerden biridir. Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. İçerisinde bol miktarda A, B ve C vitaminleri bulunur. Ayrıca demir, fosfor, potasyum, magnezyum, çinko ve kalsiyum gibi mineraller açısından da oldukça zengindir. Şalgam, çiğ olarak tüketilebildiği gibi şalgam turşusu ve şalgam suyu olarak da tüketilebilir. Şalgam suyunu hemen hemen herkes bilir ve birçoğumuz tüketiriz; fakat şalgam turşusunu birçok kişi bilmediği gibi, duyanlar da tadına bakmamıştır. Şalgam turşusunu tüketmeyen kişiler, hem lezzet hem de vitamin açısından çok şey kaybetmektedirler. Şalgamın Tarihçesi ve Üretim Bölgeleri Şalgam, geleneksel yiyeceklerimiz arasında yer almaktadır. Anavatanı Akdeniz olan şalgam, bu bölgede bol miktarda üretilip yurt içi ve yurt dışına ihraç edilmektedir. Şalgam Turşusunun Sağlık Faydaları Şalgam turşusu, birçok hastalığın düşmanı olan bir besindir. Örneğin:
Üstelik kansızlığı önler, sindirimi kolaylaştırır ve bağırsakları güçlendirir. Kansızlık ve demir eksikliği olan kişilerin bol miktarda şalgam turşusu ve şalgam suyu tüketmelerinde yarar vardır. Az tuzla hazırlanmış şalgam turşusu, tansiyon hastaları tarafından da rahatlıkla tüketilebilir. Faydaları saymakla bitmeyen şalgam turşusunu dilerseniz evde hazırlayıp tüketebilirsiniz. Hem kullanılan malzemelerden emin olup hem de hijyenik bir şekilde hazırlayıp tüketebilirsiniz. Bunun için çok fazla uğraş ve zaman harcamanıza da gerek yoktur. Önemli olan sadece tarife uymanızdır. Şalgam Turşusu İçin Gerekli Malzemeler
Şalgam Turşusu Nasıl Yapılır? Öncelikle pazardan en diri ve taze şalgamları seçip, sap kısımlarını kesip bir güzel yıkıyoruz. Ardından düdüklü tencereye koyduğumuz şalgamların üzerine bir yemek kaşığı şeker, bir çay bardağı sirke, 3 diş sarımsak ve şalgamlar kapanıncaya kadar su ilave edip düdüklü tencerenin kapağını kapatıyoruz. Yaklaşık yarım saat pişirdiğimiz şalgamları sudan çıkarıp, elimizi yakmayacak kadar soğuyunca kabuklarını soyup dilediğimiz büyüklükte doğruyoruz. Daha sonra cam bir kavanozun en altına bir yemek kaşığı bulgur ve beş altı adet nohudu koyup, üzerine doğradığımız şalgamları kavanoza dolduruyoruz. Ardından haşlama suyuna 2 çay bardağı sirke, tuz, limon tuzunu ve 3 diş sarımsağı karıştırıp kavanoza dolduruyoruz. Suyun tadına bakıp damak zevkinize göre tuz ilave edebilirsiniz. Suyun şalgamların üzerine çıkmasına dikkat etmelisiniz. Daha sonra cam kavanozun ağzını sıkıca kapatarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Yaklaşık 1 hafta sonra şalgam turşunuzu tüketebilirsiniz. Hazırladığınız şalgam turşusunu yemeklerin yanında tüketebileceğiniz gibi meze ve salatalarda da kullanabilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık ve afiyet olsun. |
Bedel
21 Temmuz 2024 PazarŞalgam turşusunun bu kadar faydalı olduğunu bilmiyordum. Sedef hastalığı ve egzama gibi rahatsızlıklara iyi geldiği söyleniyor, acaba gerçekten bu kadar etkili mi? Şalgam turşusu yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta nedir?
Cevap yazAdmin
21 Temmuz 2024 PazarMerhaba Bedel,
Şalgam turşusunun faydaları hakkında duyduklarınız doğru olabilir, ancak her bireyin vücut yapısı ve rahatsızlıkları farklı olduğu için etkileri de kişiden kişiye değişebilir. Sedef hastalığı ve egzama gibi cilt rahatsızlıklarına iyi geldiği söylenir, fakat bu konuda bilimsel araştırmaların da destekleyici olması önemlidir. Şalgam turşusu yaparken en önemli nokta hijyene dikkat etmektir. Malzemelerin temizliği, turşu yapılacak kapların ve kullanılan suyun temiz olması gereklidir. Ayrıca, kullanılan tuzun kalitesi ve miktarı da önemlidir. Bu şekilde hem lezzetli hem de sağlıklı bir turşu elde edebilirsiniz.