Şalgam Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
21 Haziran 2024

Şalgam Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Şalgam, kış aylarında tüketilmesi gereken en önemli besinlerden biridir. Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. İçerisinde bol miktarda A, B ve C vitaminleri bulunur. Ayrıca demir, fosfor, potasyum, magnezyum, çinko ve kalsiyum gibi mineraller açısından da oldukça zengindir.

Şalgam, çiğ olarak tüketilebildiği gibi şalgam turşusu ve şalgam suyu olarak da tüketilebilir. Şalgam suyunu hemen hemen herkes bilir ve birçoğumuz tüketiriz; fakat şalgam turşusunu birçok kişi bilmediği gibi, duyanlar da tadına bakmamıştır. Şalgam turşusunu tüketmeyen kişiler, hem lezzet hem de vitamin açısından çok şey kaybetmektedirler.

Şalgamın Tarihçesi ve Üretim Bölgeleri

Şalgam, geleneksel yiyeceklerimiz arasında yer almaktadır. Anavatanı Akdeniz olan şalgam, bu bölgede bol miktarda üretilip yurt içi ve yurt dışına ihraç edilmektedir.

Şalgam Turşusunun Sağlık Faydaları

Şalgam turşusu, birçok hastalığın düşmanı olan bir besindir. Örneğin:

  • Sedef hastalığı,
  • Saç dökülmesi,
  • Egzama,
  • Karaciğer hastalıklarının oluşumunu önler ve tedavisinde yardımcı olur.

Üstelik kansızlığı önler, sindirimi kolaylaştırır ve bağırsakları güçlendirir. Kansızlık ve demir eksikliği olan kişilerin bol miktarda şalgam turşusu ve şalgam suyu tüketmelerinde yarar vardır. Az tuzla hazırlanmış şalgam turşusu, tansiyon hastaları tarafından da rahatlıkla tüketilebilir. Faydaları saymakla bitmeyen şalgam turşusunu dilerseniz evde hazırlayıp tüketebilirsiniz. Hem kullanılan malzemelerden emin olup hem de hijyenik bir şekilde hazırlayıp tüketebilirsiniz. Bunun için çok fazla uğraş ve zaman harcamanıza da gerek yoktur. Önemli olan sadece tarife uymanızdır.

Şalgam Turşusu İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 kilo şalgam,
  • 5-6 diş sarımsak,
  • 3 çay bardağı sirke,
  • 1 yemek kaşığı toz şeker,
  • 1 yemek kaşığı tuz,
  • Yeterince su,
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu,
  • 1 yemek kaşığı bulgur ve 5-6 adet nohut (turşunun mayalanması ve lezzet vermesi için),
  • Cam kavanoz.

Şalgam Turşusu Nasıl Yapılır?

Öncelikle pazardan en diri ve taze şalgamları seçip, sap kısımlarını kesip bir güzel yıkıyoruz. Ardından düdüklü tencereye koyduğumuz şalgamların üzerine bir yemek kaşığı şeker, bir çay bardağı sirke, 3 diş sarımsak ve şalgamlar kapanıncaya kadar su ilave edip düdüklü tencerenin kapağını kapatıyoruz. Yaklaşık yarım saat pişirdiğimiz şalgamları sudan çıkarıp, elimizi yakmayacak kadar soğuyunca kabuklarını soyup dilediğimiz büyüklükte doğruyoruz.

Daha sonra cam bir kavanozun en altına bir yemek kaşığı bulgur ve beş altı adet nohudu koyup, üzerine doğradığımız şalgamları kavanoza dolduruyoruz. Ardından haşlama suyuna 2 çay bardağı sirke, tuz, limon tuzunu ve 3 diş sarımsağı karıştırıp kavanoza dolduruyoruz. Suyun tadına bakıp damak zevkinize göre tuz ilave edebilirsiniz. Suyun şalgamların üzerine çıkmasına dikkat etmelisiniz. Daha sonra cam kavanozun ağzını sıkıca kapatarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Yaklaşık 1 hafta sonra şalgam turşunuzu tüketebilirsiniz.

Hazırladığınız şalgam turşusunu yemeklerin yanında tüketebileceğiniz gibi meze ve salatalarda da kullanabilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık ve afiyet olsun.

Şalgam Turşusu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Şalgam Faydaları Nelerdir?

Şalgam Faydaları Nelerdir?

İlginizi Çekebilir

Şalgam Kaç Kalori?

Şalgam Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Güncel

Şalgam Suyu Zararları Nelerdir?

Şalgam Suyu Zararları Nelerdir?

Güncel

Şalgam Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Şalgam Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Mayhoş Şalgam Tarifi ve Malzemeleri

Mayhoş Şalgam Tarifi ve Malzemeleri

Şalgam Suyu Kaç Kalori?

Şalgam Suyu Kaç Kalori?

Şalgam Lekesi Nasıl Çıkar?

Şalgam Lekesi Nasıl Çıkar?

Organik Şalgam Suyu Tarifi ve Malzemeleri

Organik Şalgam Suyu Tarifi ve Malzemeleri

Diyette Şalgam Suyu İçilir  mi?

Diyette Şalgam Suyu İçilir mi?

Şalgam Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Şalgam Dolması Tarifi ve Malzemeleri