Şalgamlı Pilav: Şalgam, acılı bir kök sebzesidir ve sağlık açısından birçok faydaya sahiptir. Sıklıkla tüketilen bu sebze, içecek olarak şalgam suyu şeklinde de kullanılmaktadır. Salatalarda, turşularda ve birçok farklı tarifte yer almaktadır. Acı ve vitamin açısından zengin olduğundan, kışın soğuk algınlıkları ve nezle için oldukça faydalıdır. Yüksek miktarda A vitamini içerir. Ayrıca, C, E, K vitamini, fosfor, magnezyum, kalsiyum, demir gibi mineraller de barındırır. Şalgam, kalp sağlığını korur, damar sağlığına, kansere ve cilt sağlığına iyi gelir. Antioksidanlar açısından zengindir ve içeriğindeki maddeler tümörün büyümesini engeller. Kolesterolü dengede tutar ve kalp krizi riskini azaltır. B vitamini bakımından da zengin olduğundan kalp ve damar hastalıkları için önemlidir. Şalgam, bağırsak hastalıklarına da iyi gelir ve sindirim sistemini korur. İçerdiği kalsiyum ve demir sayesinde kemik gelişiminde etkilidir. Diyet lifi içerdiği için kilo vermeye yardımcı olur ve kabızlık sorununu ortadan kaldırır. Düzenli kullanıldığında obezite sorununu ortadan kaldırır, anemi hastalığına iyi gelir, böbrek taşının düşmesine yardımcı olur, felç gibi hastalıkları önler, sivilcelere iyi gelir ve kılcal damarları korur. Ancak, mide hastalığı olan kişiler şalgamı aşırı tüketmemelidir, çünkü mide yanmasına neden olabilir. Şalgamlı Pilav Tarifi Malzemeleri
Şalgamlı Pilav Tarifi Hazırlanışı: İlk olarak bir tavaya yağ konulur ve pirinçler kavrulur. Pirinçler kavrulunca şalgam suyu ve sıcak su ilave edilir. Tuz eklenerek karıştırılır ve tavanın kapağı kapatılır. Kısık ateşte suyu çekene kadar pişirilir. Dereotu, maydanoz ve yeşil soğan ince ince doğranır. Doğranmış yeşillikler ilave edilir ve karıştırılır. Şekil verilir ve servis tabağına alınır. Servis edilir. Ekstra Bilgiler: Şalgam, Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir ve özellikle Adana, Mersin gibi Akdeniz Bölgesi'nde sıkça tüketilir. Şalgam suyu, fermente edilmiş bir içecek olup, probiyotik özellikler taşır ve sindirim sistemine faydalıdır. Şalgamlı pilav da bu zengin besin değerlerine sahip şalgam suyunun kullanıldığı lezzetli bir pilav çeşididir. Bu tarifte, yeşilliklerin eklenmesiyle birlikte pilavın besin değeri daha da artar. Şalgamlı pilav, farklı bir tat deneyimi sunarak sofralarınıza renk katacaktır. |