Şalgam Yaprağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
25 Haziran 2024

Şalgam Yaprağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Şalgam Yaprağı

Turpgiller ailesine özgü olan şalgam bitkisi, birçok alanda kullanılan ve oldukça faydalı bir bitkidir. Genellikle sebze olarak tüketilen şalgam, aynı zamanda hayvanlar için yem fabrikalarında yem ham maddesi olarak da kullanılır. Şalgam suyu olarak da sıklıkla tercih edilen bu bitki, birçok hastalığa karşı şifa kaynağıdır. Kolay yetiştirilebilme özelliği ile ülkemizin bazı bölgelerinde geçim kaynağı olarak ekilmektedir. Şalgam bitkisi genellikle ekim yapıldıktan üç veya dört ay sonra hasat edilir. Şalgamın yaprağının da birçok faydası vardır ve çeşitli şekillerde tüketilir. Şalgam yaprağı, yuvarlağımsı yeşil renkli ve kenarları düz ya da dişlidir. Çorbalara katılarak veya salatalarda farklı bir tat sağladığı için tercih edilir. Ayrıca bazı yemek tariflerine de eklenerek kendine özgü bir lezzet katar. Şalgam yaprağını kullanmadan önce mutlaka birkaç defa bol su ile yıkayıp güzelce temizlemek gerekmektedir.

Şalgam Yaprağının Besin Değeri ve Faydaları

Şalgam yaprağı, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. İçerisinde bol miktarda A vitamini, D vitamini, C vitamini, kalsiyum, potasyum ve demir bulunur. Ayrıca kalorisiz bir besin olması nedeniyle zayıflamak isteyenlerin diyetlerinde rahatlıkla kullanabileceği bir besindir. Şalgam yaprağını sağlıklı bir hayat için sofralarımızdan eksik etmemeliyiz. Doğal beslenmek ve şifalı bitkileri sofralarımızın baş tacı yapmak, sağlıklı bir yaşam için önemli adımlardan biridir.

Şalgam Yaprağının Faydaları Nelerdir?

  • Haftanın belirli günlerinde şalgam yaprağı tüketilmesi, vücudun hastalıklara karşı direncini artırır ve halsizliği giderir.
  • Şalgamın içerisinde bol miktarda kalsiyum bulunduğundan, birçok kemik hastalığına iyi gelir. Özellikle çocukların kemik yapısına katkı sağlar ve gelişim sürecinde olumlu etkiler yaratır.
  • Annelerin sütünü artırdığı bilinmektedir. Emziren annelerin haftada en az üç kez şalgam yaprağı tüketmesi, süt miktarında önemli bir artış sağlar.
  • İdrar söktürücü özelliği ile idrar yollarındaki enfeksiyonlara iyi gelir ve böbrek taşı düşürülmesine yardımcı olur.
  • Lifli yapısı sebebiyle kabızlığı giderir ve ödem atarak şişlik gibi olumsuz gelişmeleri engeller.
  • Boğazı yumuşatarak, boğazda bulunan iltihapların atılmasına yardımcı olur. Gribal enfeksiyonlara karşı vücudun savunmasını kuvvetlendirir.
  • İçerisindeki vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve vücudun kötü oluşumlarla savaşmasına destek olur.
  • Sindirim sistemi için çok önemlidir ve hazmı kolaylaştırır.
  • Bağışıklık sistemini desteklediğinden dolayı kilo vermek isteyenler için yardımcı bir gıdadır. Vücudun direncini artırarak zayıflamaya yardımcı olur.
  • Stres giderici özelliği bulunur ve sakinleştirici olarak kullanılabilir.
  • Karaciğer gibi problemlere iyi gelir ve kadınlarda menopoz döneminde şişlik sorunlarını giderir, böylece daha zayıf görünmelerine yardımcı olur.
  • Kolesterolü dengede tutar ve kullanıldığında rahatlamalar gözlenir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Güncel

Şalgam Suyu Zayıflatır mı?

Şalgam Suyu Zayıflatır mı?

Güncel

Şalgam Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Şalgam Salatası Tarifi ve Malzemeleri