Acılı Şalgam Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Acılı Şalgam Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Şalgam

Acılı şalgam, ilk olarak yerel bölgelerde yaygınlaşmış, ardından tüm Türkiye geneline ve daha sonra dünyaya yayılmıştır. Şalgam suyu, Güneydoğu ve Doğu Akdeniz bölgelerine has bir içecek olarak bilinir. Daha sonra şalgam, kebaplı yemeklerin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Acılı şalgam, Türk insanlarının vazgeçilmez içeceklerinden biri olmuştur. Şalgam, turpgiller ailesinden olan şalgam bitkisinden yapılır ve Çukurova'ya özgü bir içecektir. Kırmızı renkli, bulanık görünümlü ve ekşimsi bir tadı vardır. Acılı ve acısız çeşitleri bulunur. Şalgama acı olarak genellikle acı süs biberi turşusunun suyu eklenir. Ancak acı miktarı damak tadına göre ayarlanır. Şalgam acısıyla karıştırıldıktan sonra fazla bekletilmemelidir, aksi takdirde şalgam bozulabilir. Bu yüzden acıyı şalgamın içine, şalgamı içmeden önce katmak daha iyidir. Şalgamla birlikte siyah havuç ikram edilir. Mayalanma sürecine de dahil olmuş bu havuçlar, şalgam suyunun içinde bulunur. Bunlara "tane" denir. Yöre aksanı sebebiyle "dene" de denir. Şalgam suyu Adana ve Tarsus'ta sadece "şalgam" olarak bilinir. Şalgam genellikle kebap çeşitleriyle birlikte tüketilir. Şalgamın anavatanı Tarsus olarak bilinir ve burada patentlenmiştir. İlk olarak Ermeniler tarafından yapıldığı söylenmektedir. Plastik şişelerde şalgamın tadının bozulması daha kolay olduğu için genelde cam şişelerde tercih edilir.

Acılı Şalgamın Faydaları Nelerdir?

Şalgamın insan sağlığı için pek çok faydası vardır. Bunlar:
  • Şalgam iştah açar,
  • Laktik asit içerir, sindirimi kolaylaştırır,
  • B grubu vitaminleri bulunur,
  • Şalgam mide ve karaciğere çok faydalıdır,
  • Kalsiyum, potasyum ve demir içerir, kemik ve kasları güçlendirir,
  • Afrodizyak özelliği vardır,
  • İdrar söktürücüdür, romatizmaya iyi gelir, nikris ağrılarını hafifletir, mafsal şişliklerine iyi gelir, böbrek kumu ve göz sağlığı için faydalıdır,
  • Toksinleri atmaya yarar,
  • Şeker ve vitamin yönünden çok zengin olan şalgam, arsenik içerir, kalsiyum içerir ve madeni tuzlar içerir. Kansızlık için çok faydalı bir ilaçtır, yaprakları da kökü gibi kalsiyum, demir, bakır ve iyot içerir,
  • Akciğer ve bronşları temizleyen şalgam, kabızlığı giderir ve bazı cilt hastalıklarında da merhem gibi kullanılır.

Acılı Şalgamın Zararları Nelerdir?

Acılı şalgamın bazı zararları da bulunmaktadır:
  • Tansiyonu olan insanların fazla kullanımı zararlıdır,
  • Hamilelere de zararlıdır.

Acılı Şalgam Nasıl Yapılır?

Şalgam yapmak için şalgam, kırmızı havuç, bulgur unu, acı biber, tuz, maya ve su kullanılır. Şalgam suyunun yapımı iki aşamada gerçekleşir. Birinci aşama; ekşi maya, tuz ve su ile karıştırılarak bulgur hamur haline getirilir. İkinci aşama; bulgurun su ile birleşmesi sonucu elde edilen sıvının, dilimlenmiş şalgam ve kırmızı havuç ile birleşmesinden oluşur. Bu süreçte mayalanma ve fermantasyon işlemleri gerçekleştirilir, böylece şalgam suyu hazır hale gelir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Şalgamlı Buğday Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Şalgamlı Buğday Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Şalgam Suyu Kaç Kalori?

Şalgam Suyu Kaç Kalori?

Şalgamlı Bulgur Tarifi ve Malzemeleri

Şalgamlı Bulgur Tarifi ve Malzemeleri

Şalgam Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Şalgam Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Acılı Şalgam Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Şalgam Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Şalgam Lekesi Nasıl Çıkar?

Şalgam Lekesi Nasıl Çıkar?

Güncel

Şalgam Çeşitleri Nelerdir?

Şalgam Çeşitleri Nelerdir?