Şalgam Suyu Türk mutfağına has birçok yiyecek ve içecek vardır. Genellikle bu yiyecek ve içecekler ilk olarak yerel bölgelerde tanınmış, sonra tüm Türkiye genelinde tanınmış ve en son olarak da dünyaya tanınmış ve yayılmıştır. Bunlardan biri de şalgamdır. Turpgillerden olan şalgam bitkisinden şalgam suyu elde edilir. Rengi kırmızı, bulanık olmakla beraber tadı da ekşimsi ve acıdır. İsteğe göre acılı veya acısız şalgam bulunabilir. Şalgam suyuna bu acı tadını vermek için süs biberi turşusunun suyunu katarak yaparlar. Burada dikkat edilmesi gereken, şalgam acıyla karıştırıldıktan sonra çok bekletilmeden tüketilmelidir. Tadının bozulmaması için acıyı şalgamı tüketmeden hemen önce eklemek en doğrusudur. Şalgam suyunun ayrılmaz bir diğer bileşeni de kırmızı havuçtur. Hem yapım aşamasında kullanılır hem de şalgamın ikramı sırasında bardak içerisinde sunulur. Çukurova'ya has bir içecek olan şalgam suyuna Tarsus ve Adana'da sadece şalgam denilmektedir. Güney Doğu ve Doğu Akdeniz bölgelerine ait bir içecek olmakla beraber, kebaplı yemeklerin yanında olmazsa olmazlardan biri olarak Türk insanının damak tadı haline gelmiştir. İlk olarak Ermeniler tarafından yapıldığı söylenen şalgamın anavatanı Tarsus olarak bilinmekle beraber patenti de buraya aittir. Mayalanma süreciyle hazırlanan bir içecek olduğundan plastik şişelerde bozulma riski daha yüksektir ve bu yüzden cam şişeler daha çok tercih edilir. Bu yazımızda şalgam suyunun yararlarını, zararlarını ve yapım aşamasını ele alacağız. Şalgam Suyunun Yapım Aşaması Şalgam suyunun yapımında şalgam, kırmızı havuç, bulgur unu, tuz, maya ve su kullanılır. Fermantasyon süreci iki basamakta gerçekleşir. Birinci basamak; ekşi maya, tuz ve su ile karıştırılarak bulgurun hamur haline getirilmesi aşamasıdır. İkinci basamak; bulgurun su ile ekstraksiyonu sonucu elde edilen sıvının, dilimlenmiş şalgam ve kırmızı havuçla fermante edilmesi aşamasıdır. Şalgam Suyunun Faydaları Nelerdir? Şalgam suyunun insan sağlığına birçok faydası vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
Şalgam Suyunun Zararları Nelerdir?
|