Şalgam Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
25 Temmuz 2024

Şalgam Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Şalgam Suyu

Türk mutfağına has birçok yiyecek ve içecek vardır. Genellikle bu yiyecek ve içecekler ilk olarak yerel bölgelerde tanınmış, sonra tüm Türkiye genelinde tanınmış ve en son olarak da dünyaya tanınmış ve yayılmıştır. Bunlardan biri de şalgamdır. Turpgillerden olan şalgam bitkisinden şalgam suyu elde edilir. Rengi kırmızı, bulanık olmakla beraber tadı da ekşimsi ve acıdır. İsteğe göre acılı veya acısız şalgam bulunabilir. Şalgam suyuna bu acı tadını vermek için süs biberi turşusunun suyunu katarak yaparlar. Burada dikkat edilmesi gereken, şalgam acıyla karıştırıldıktan sonra çok bekletilmeden tüketilmelidir. Tadının bozulmaması için acıyı şalgamı tüketmeden hemen önce eklemek en doğrusudur.

Şalgam suyunun ayrılmaz bir diğer bileşeni de kırmızı havuçtur. Hem yapım aşamasında kullanılır hem de şalgamın ikramı sırasında bardak içerisinde sunulur. Çukurova'ya has bir içecek olan şalgam suyuna Tarsus ve Adana'da sadece şalgam denilmektedir. Güney Doğu ve Doğu Akdeniz bölgelerine ait bir içecek olmakla beraber, kebaplı yemeklerin yanında olmazsa olmazlardan biri olarak Türk insanının damak tadı haline gelmiştir.

İlk olarak Ermeniler tarafından yapıldığı söylenen şalgamın anavatanı Tarsus olarak bilinmekle beraber patenti de buraya aittir. Mayalanma süreciyle hazırlanan bir içecek olduğundan plastik şişelerde bozulma riski daha yüksektir ve bu yüzden cam şişeler daha çok tercih edilir. Bu yazımızda şalgam suyunun yararlarını, zararlarını ve yapım aşamasını ele alacağız.

Şalgam Suyunun Yapım Aşaması

Şalgam suyunun yapımında şalgam, kırmızı havuç, bulgur unu, tuz, maya ve su kullanılır. Fermantasyon süreci iki basamakta gerçekleşir.

Birinci basamak; ekşi maya, tuz ve su ile karıştırılarak bulgurun hamur haline getirilmesi aşamasıdır.

İkinci basamak; bulgurun su ile ekstraksiyonu sonucu elde edilen sıvının, dilimlenmiş şalgam ve kırmızı havuçla fermante edilmesi aşamasıdır.

Şalgam Suyunun Faydaları Nelerdir?

Şalgam suyunun insan sağlığına birçok faydası vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
  • B grubu vitaminleri içerdiğinden sinirleri yatıştırarak sakinlik sağlar.
  • Karaciğer ve mideye faydalıdır.
  • Yapısındaki potasyum, kalsiyum ve demirden dolayı diş ve kemik yapısını kuvvetlendirir.
  • Afrodizyak özelliği de vardır.
  • Acı ve ekşimsi tadıyla iştahı oldukça açar.
  • Saçlardaki beyazları gidermek için haşlanmış suyuyla saçlar yıkanır.
  • İçerdiği laktik asit sayesinde sindirimi kolaylaştırır.
  • 100 gram şalgamda 20 kalori vardır ve A, B, C vitamini içerir. Kalp, damar ve göz sağlığı için faydalıdır.
  • İdrar söktürücü, nikris ağrılarına, romatizma, mafsal şişliklerine, böbrek kumu ve taşının dökülmesine, dolama, kan çıbanı, apse, egzama, donma, ergenlik sivilceleri, göğsü yumuşatıcı, akciğer ve bronşları temizler, boğaz iltihabına, pekliğe ve şeker hastalarına faydalıdır.
  • Yapısındaki süt asidi, fosfor, kalsiyum ve potasyum toksinleri atmaya yardımcı olarak stresi önler ve sinirleri yatıştırır.
  • Şeker ve vitamin yönünden çok zengin olan şalgam bitkisi, arsenik, kalsiyum ve madeni tuzlar içermektedir. Kansızlık için ideal bir ilaç olup, yaprakları da kökü kadar faydalıdır. Kökünde de kalsiyum, bakır, demir ve iyot vardır.
  • Sindirim güçlüğünü gidermek için kökü haşlanıp içilir. Nikris hastalığına da iyi gelir.
  • Bazı cilt hastalıklarına merhem gibi kullanılan şalgam suyu, akciğer ve bronşları da temizler. Ayrıca pekliği giderir.
  • El ve ayağı donanlara şalgamın lapası yapılıp sürülür. Ayrıca vücuttaki şişlikleri gidermek için üstüne konur.
  • Yaşlıların ayak üşümelerini gidermek için; kalın, etlice soyulmuş, 2 şalgamın kabuğu, 1 çay bardağı ısırgan otu ile 1 litre suda haşlanıp haftada 2 gün bu suyla ayaklar yıkanır.

Şalgam Suyunun Zararları Nelerdir?

  • Belirgin zararları yoktur. Tansiyon hastaları fazla kullanmamalıdır.
  • Hamileler kullanmamalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Şalgam Kaç Kalori?

Şalgam Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Güncel

Diyette Şalgam Suyu İçilir mi?

Diyette Şalgam Suyu İçilir mi?

Güncel

Şalgamlı Kısır Tarifi ve Malzemeleri

Şalgamlı Kısır Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Şalgam Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Şalgam Dolması Tarifi ve Malzemeleri